Så inreder du ditt vardagsrum

Vardagsrummet är tillsammans med köket ett av de rummen där du spenderar mest tid. Det är också en naturlig samlingsplats när du tar emot gäster och andra besökare. Därför vill du säkerligen skapa ett inbjudande och mysigt vardagsrum att trivas i. Soffan blir oftast den centrala möbeln i rummet och den som resten av inredningen matchas till. Om du vill att vardagsrummet ska kännas inbjudande bör du alltid placera soffan i blickfånget och inte med ryggen mot dörröppningen.

 

Matcha med en stilren TV-bänk

 

När du ska inreda ditt vardagsrum måste du även välja om du ska ha din TV här inne eller om du vill ha ett separat TV-rum. Om du väljer det förstnämnda alternativet bör du satsa på en snygg och stilren tv-bänk som också fungerar som förvaring. Det danska märket BoConcept har en rad olika modeller som kommer göra succé i ditt vardagsrum. De flesta kommer även med dold förvaring vilket är perfekt i vardagsrummet. Kanske har du en TV-spelskonsol eller något annat som du vill kunna gömma undan på ett enkelt sätt? Eftersom deras TV-bänkar finns i flera olika färger kan du enkelt matcha en modell med resten av inredningen.

Mattor har stor betydelse i vardagsrummet

För att ditt vardagsrum ska kännas inbjudande bör du ha en stor och härlig matta eller flera mindre varianter. Om du vill att ditt vardagsrum ska ha en hemtrevlig känsla satsar du med fördel på en större och fluffigare matta. Den läggs gärna under soffan där du förmodligen kommer spendera den mesta av tiden. En matta kan också fungera som en slags avdelare om ditt vardagsrum ska fylla flera funktioner. Det kan till exempel bli en avgränsning mellan TV-hörnan och matplatsen. Välj också färgen på mattan med omsorg. Den kan antingen gå i samma färg som resten av inredningen eller sticka ut i en helt annan färg. I det sistnämnda fallet blir mattan gärna blickfånget i vardagsrummet.

Glöm inte bort de små detaljerna

Man brukar säga att det är detaljerna som verkligen gör ett hem och den filosofin gäller även i vardagsrummet. Lägg en massa kuddar och filtar i soffan så den ser mer inbjudande ut. Glöm inte heller att sätta upp gardiner i fönstren. Ett rum får en helt annan känsla så fort det kommer upp gardiner. Tänk även på att inreda med rätt belysning. Istället för att bara ha en stor taklampa bör du välja så kallad punktbelysning. Om du har en läshörna kan du ställa en golvlampa precis vid stolen eller fåtöljen. Om du har ett vitrinskåp eller några tavlor som du vill lägga lite extra fokus på kan du sätta upp spotlights vid dessa. Välj gärna strömbrytare där det går att dimma belysningen så du enkelt kan skapa lite myskänsla när det är dags för filmkväll. Då är du en bra bit på vägen.