Inred med dörrar inomhus

Det kan vara både lätt och svårt att inreda sitt hem, det beror mycket på om du har kunskap för det och ett intresse eller inte. Detta är något som varierar mellan personer, vissa är helt säkra på hur de vill att hemmet ska se ut medan andra känner sig helt förvirrade.

Oavsett vilken typ av person du är kan det vara smart att leta efter inredningstips och inspiration från olika ställen. En sak som de flesta inte tänker på när de väljer inredning är snygga dörrar. Vi alla kanske väljer en snygg ytterdörr, men det finns även snygga innerdörrar som kan komplettera inredningen.

Trots att entrén och ytterdörren är vad som ger det första intrycket kan innerdörrarna även påverka hur folk upplever hemmet. Det finns mycket att tänka på när du ska välja en innerdörr, den måste till exempel passa bra med rummets storlek, form och resten av inredningen.

Välj rätt innerdörr

Att välja rätt innerdörr handlar, precis som annan inredning, om vad du tycker om och har för smak. Var därför inte rädd för att gå efter magkänslan. Saker du kan tänka på är om du ska välja en innerdörr som matchar åldern på ditt hus. De som bor i ett äldre hus, från 20-talet, väljer gärna innerdörrar med spegelmönster, sniderier. I samband med funkisstilen blev dock även inredningen mer avskalad och dörrarna blev mer släta.

En annan sak du bör tänka på vid val av innerdörr är dörrfodret och karmen. De måste passa både storleksmässigt men även stilistiskt. Det är inte snyggt att sätta upp dörrar som har en annan färg mot vad själva dörrfodret har. Bruna dörrar passar med brunt dörrfoder, vita dörrar med vitt dörrfoder och så vidare.

Skulle du däremot vilja skapa en riktig ”wow”-effekt i ditt hem kan du välja en färg som avviker från resten av inredningen. Om du har ett hem som går mest i vitt kan du till exempel välja en vacker blå färg på din dörr. Du kan jämföra detta med trista tegelhus, om de har en färgglad dörr kommer huset helt plötsligt se mycket mer intressant ut.

En sista sak du måste tänka på är hur stor dörr du vill ha. Du kan också välja dörrar som går att gömma undan i väggen. Men då kommer det krävas lite mer jobb jämfört med om du endast vill hänga upp enklare dörrar. Det bästa är att ta hjälp av en snickare ifall du själv inte har kunskapen.