Tapetsera dig till ett snyggare hem

Ett enkelt och förhållandevis billigt sätt att förnya din bostad på är att genomföra smärre renoveringar på egen hand. Du behöver inte vara utbildad hantverkare för att göra enklare jobb som att till exempel tapetsera om ett rum. Samtidigt är det något som helt kan förändra karaktären på hela eller delar av ditt boende utan att du behöver lägga en förmögenhet på nya möbler eller andra inredningsdetaljer.

Om du bestämmer dig för att tapetsera själv finns det en del förberedelser du behöver göra och du har en del att läsa på om du är helt oerfaren. Men det är ett jobb som är lätt att lära sig. Du kommer aldrig bli lika snabb som en riktig målare, men du kommer kunna göra ett nästan lika bra jobb. Ytterligare en fördel är att du kommer uppleva en direkt förändring. Ditt hus eller din lägenhet kommer bli mycket mysigare och trevligare när du förnyar den.

Förbered dig innan

Det finns flera förberedelser du måste göra innan du börjar tapetsera. En är att skaffa rätt utrustning. Om du åker till en tapetbutik brukar det gå att köpa färdiga tapetseringspaket som innehåller det mest grundläggande. Sedan behöver du köpa till tapetklister och spackel. Det är också klokt att gå in på Nordeye Sverige och köpa bra arbetsbelysning. Innan du börjar jobba i ett rum behöver du nämligen stänga av elen för att inte riskera att skada dig. Har du då en lampa från Nordeye Sverige och en längre förlängningssladd kommer du kunna jobba obehindrat. En annan sak som kan vara bra att ha är ett arbetsbord som du kan använda för att skära tapeten på, samt en stege.

Slarva inte med grundarbetet

En sak alla målare vet är att grundarbetet är A och O när det kommer till tapetsering. Det du behöver göra är att först se till att ta bort så mycket gamla tapetrester som möjligt för att få en slät vägg. Annars kommer de nya tapeterna fästa sämre och riskera att ramla ner. Se till att du har gott om sandpapper att slipa väggen med. Spackla igen alla håll och mellanrum som uppstått på grund av att du skurit bort tapetskarvar eller liknande.

Det är givetvis också viktigt att mäta upp rummet ordentligt innan du börjar jobba. Mätningen ligger till grund för hur mycket tapet du behöver köpa. Tänk på att det ofta är lång leveranstid på tapeter, särskilt de lite mer exklusiva. Så snåla inte. Räkna med att du kommer göra en del fel och behöva kassera några våder. Det gäller särskilt om du är ovan. Ta också med i beaktning att eventuell mönsterpassning eller hörn kommer göra att det krävs mer tapet än vad den enkla matematiken visar.