Design och inredningstips

Fler inredningstipsFler inredningstips

InredningsmissarInredningsmissar

Inredningstips för hemmakontor

Är du egenföretagare som jobbar hemifrån varje dag? Eller har du behovet av ett hemmakontor där du har möjlighet att spendera tid till dig själv och de uppgifter som måste göras? Det spelar egentligen ingen roll vilken anledning du har till att behöva ett hemma kontor. Det viktigaste är att du skapar ett rum med en miljö som låter dig fokusera.

Ett bra kontor behöver en balans mellan karaktär, komfort och praktiska saker. Om du endast inreder praktiskt kommer du snabbt börja känna dig oinspirerad de gånger du jobbar. På grund av detta rekommenderas det att du använder dig av möbler och inredningsdetaljer som inte bara är praktiska, utan även snygga. Det finns tre saker som ett kontor verkligen behöver, nämligen bra belysning, en bekväm stol och ett skrivbord. Här kommer vi kort och snabbt ge dig tips på vad du bör tänka på när du väljer dessa saker.

Rätt skrivbord

Vilket skrivbord som är det bästa beror på hur stort rummet är. Om du har ett stort utrymme behöver du inte tänka lika mycket på skrivbordets storlek. Om du däremot har ett mindre utrymme till hemmakontoret måste du lägga ner lite mer tanke på vilket du väljer. Ett tips är att du väljer ett skrivbord som passar i hörnet av rummet.

Skrivbordet är dessutom en utmärkt möbel att förvara saker i. Det finns skrivbord som endast består av ben och en benskiva. Som tur är finns det lådhurtsar att köpa som du kan placera under ditt skrivbord. Det ger dig bra med förvaring utan att ta upp ett stort utrymme.

Om du vill följa en speciell inredningsstil rekommenderas det att du börjar med att välja det skrivbord du vill ha. Eftersom det är en av de viktigaste möblerna du behöver kan du använda det som startpunkt till resten av inredningen.

Bekväm kontorsstol

När det är dags att välja kontors- och/eller arbetsstol är det viktigt att du först tänker på ergonomin och inte designen. Det är väldigt viktigt att du sitter bra, speciellt om du sitter hela dagen. Stolar som går att höja, sänka samt har en högre rygg är de bästa alternativen. De kan du nämligen anpassa efter hur lång du är.

Bra belysning

Det är väldigt viktigt att du har den rätta belysningen när du sitter framför en dator och arbetar hela dagen. Ett tips är att köpa en lampa som går att vinkla, det gör det lättare för dig att få ljuset där det behövs.

Precis som för de flesta rum är det naturliga ljuset alltid det bästa. Finns det stora fönster är det viktigt att du inte täcker för dem med några mörka och tunga gardiner. Välj istället en kort panel eller vita, tunna gardiner som släpper in ljuset ordentligt.

Trevlig tavelvägg

Det är inte särskilt svårt att skapa en tavelvägg. Det du behöver är ett visst antal tavlor, spik och hammare. Om du däremot vill att din tavelvägg ska se mer professionell ut måste du lägga ner lite mer tid på planeringen, hur tavlorna ska hänga samt vilket motiv du vill ha.

Vilka motiv du ska använda dig av är något du måste bestämma. Du kan välja mellan att hänga upp fotografier på dig och dina nära eller endast blandade motiv du tycker om. Det är nämligen inte alla som gillar att se fotografier på sig själv och väljer hellre bilder på blommor eller djur.

Tips på hur du skapar en tavelvägg

Det finns flera tips på hur du kan skapa en tavelvägg. Det viktigaste är att du skapar den som passar dig och din stil. Här kommer några tips på hur du kan sätta ihop din perfekta tavelvägg.

  • Stilrent. Är det en stilren stil du vill ha bör du fokusera på ramar med samma färg och tjocklek. Det kommer göra att tavelväggen ser elegantare ut jämfört med olika storlekar och färger. Det många oroar sig för är att detta kan leda till en tavelvägg som ser väldigt stel ut. Men det beror helt enkelt på vilket motiv du väljer att hänga upp.
  • Mixa ramar. Vill du verkligen visa din personlighet i tavelväggen kan du mixa storlekar, färger och former. Du behöver inte följa några speciella regler, det viktiga är att du blir nöjd med resultatet. Tänk dock alltid på att lägga ut tavlorna på golvet för att se hur och var de ska hänga.
  • Personliga fotografier. Du väljer som sagt själv vilka motiv du ska hänga upp. Om du har barn kan det vara trevligt att hänga upp foton av dem. Kanske från att de var nyfödda till den ålder de är idag. Det blir lite av en tidslinje vilket är trevligt att se. Du kan även välja att hänga upp tavlor som står för dina intressen ifall du inte vill ha klassiska foton upphängda.
  • Hitta bilder på nätet. Det finns flera hemsidor som säljer tavlor och posters du kan använda till din tavelvägg. Skulle du däremot inte hitta några du tycker om kan du leta efter frilansare som säljer foton och köpa de du tycker om. Dubbelkolla dock alltid om det är tillåtet för dig att skriva ut dessa.

Inred med växter och lampor

Det är inte ovanligt att börja placera ut alla dekorationer du äger när du ska inreda ditt hem. Ibland är det svårt att veta vilka du ska välja så du ställer fram alla. Det kan leda till att rummet känns väldigt stökigt och trångt. Dessutom finns det två saker som många glömmer bort att även de är en typ av dekoration, till exempel växter och lampor.

Dekorera med växter

Växter kan ge ditt rum en ny känsla. Det svåra kan vara att välja rätt typ av växter eftersom det finns väldigt många att välja mellan. Du kan välja att placera ut endast gröna växter eller endast blommor med snygga färger. En sak att tänka på är att vissa växter behöver mer ljus jämfört med andra. Du måste därför vara noga i planeringen. Du som har svårt att komma ihåg att ta hand om växterna på rätt sätt kan välja konstblommor. De behöver inte vatten, ljus eller något annat vilket innebär att du kan placera dem var du vill i rummet. Tänk dock på att välja de som passar med resten av inredningen.

Glöm inte lamporna

Lamporna är en annan sak som många glömmer bort. De känner självklart till att lampan hjälper till att lysa upp rummet men de kan även vara en del av dekorationen. Det behöver heller inte vara ”vanliga” lampor, idag finns det alla möjliga alternativ, storlekar, lampor i olika färger och mycket mer. Ett tips är att hänga upp en liten ljusslinga runt bokhyllan eller i fönstret. Det kommer ge rummet en väldigt mysig känsla.

Genom att besöka Sköna Hem kan du hitta mer inspiration och tips om inredning och dekorationer.

Smart förvaring

När du planerar din inredning får du inte glömma bort förvaringen. Genom att planera in en smart förvaring kommer du slippa lämna framme alla småsaker som får ditt hem att se rörigt ut. Här kommer två smarta tips på förvaring:

1. Multifunktionella möbler

Det finns flera smarta möbler som bjuder på flera funktioner. Ett exempel kan vara ett soffbord som du kan öppna upp, eller som har lådor på undersidan. Där kan du då förvara tidningar, fjärrkontrollen och andra småsaker du inte vill ha liggandes på bordet. Ett annat exempel är soffor som har en gömd förvaring under dynorna. Där får du plats att förvara kuddar, filtar och andra textiler du inte har användning för.

2. Glöm inte dörrarna

En plats där du kan förvara saker som de flesta inte känner till är på dörrarna. Det finns flera fantastiska dörrförvaringar som du sätter fast på dörren. Sedan har du tillgång till fästen och fack där du kan placera allt möjligt. Du kan även hänga upp krokar på dörrarna där du kan hänga handdukar eller andra tygprylar. Många väljer att skaffa sig krokar som hängs på badrumsdörren när de inte har möjlighet att förvara handdukarna i själva badrummet.

Välj rätt gardiner

Gardinerna kan avgöra hur ett rum ser ut. De bestämmer hur mycket naturligt ljus som släpps in vilket är en av aspekterna som avgör hur stort ett rum ser ut. Tunna, ljusa gardiner kommer få rummet att kännas mer öppet och luftigt ut. Mörka och tyngre gardiner kommer däremot få rummet att kännas mer instängt och dystert.

På grund av detta är det viktigt att du alltid tänker efter hur en viss gardin kommer påverka resten av ditt rum. Inreder du ett litet rum bör du satsa på gardiner som är tunna, inte stänger ute allt ljus och låter fönstret synas ordentligt. Om du däremot har ett stort rum som inreds är det inte lika viktigt att välja tunnare gardiner. Det ger dig lite fler valmöjligheter. Det viktigaste du bör tänka på är att gardinerna passar bra med resten av rummets inredning. Det finns flera tips på vad du bör tänka på för att hitta de rätta gardinerna för ditt hem.

Det bästa tipset du kan följa är att tänka på gardiner som accessoarer. Det är en ”mindre” detalj som kan sätta samman helheten samtidigt som det kan vara grejen som skämmer ut resten av rummet.

Placera inte möbler mot väggen

Ett vanligt misstag folk för när de inreder är att placera alla möbler de har mot väggarna. Anledningen till varför de gör detta är att många tror att rummet kommer se större ut på det sättet, men i de flesta fall ger det motsatt effekt.

Skulle du vara en av personerna som gjort detta finns det lösningar som du lätt kan använda dig av. Ett tips är att dra fram alla möbler från väggen några centimeter. Det kommer se till att rummet känns mer luftigt än tidigare. I sovrummet är sängen oftast den största möbeln och vad du bör tänka på där är att ställa sängens kortsida mot väggen. Inte en långsida.

Vissa gör misstaget att ställa möblerna i mitten av rummet när de hör ”ställ inte mot väggen”. Det kommer bara se knasigt ut. Prova dig fram med var som känns bäst. Du kan alltid flytta tillbaka möblerna ifall det kändes bättre tidigare.

Skulle du ha ett stort rum som du ska inreda kan du börja med att placera möblerna en bit ifrån väggen. Ett tips är att utrymmet bakom ska vara stort nog att du kan gå förbi. Men skulle rummet vara mindre räcker det gott och väl med endast några centimeter för att det ska kännas luftigare.

Det finns en rad med andra inredningsmisstag som är vanliga, och med det flera lösningar. Det finns flera inredningsbloggar, tidningar som Expressen och företag som kan hjälpa dig hitta de bästa lösningarna för dig och ditt hem.

Dekorera på rätt sätt

Gillar du all typ av inredning? Har du svårt att bestämma dig för vilka dekorationer du ska ställa fram och vilka du klarar dig utan? Ett vanligt misstag många gör att dekorera med allt de äger. Det kan leda till att ditt hem ser väldigt stökigt ut.

Det du kan göra är att ta en titt på vilka dekorationer du äger. Följer du ett visst tema, till exempel den skandinaviska inredningsstilen eller en asiatisk kan du välja dekoration som passar just den stilen. Följer du däremot inget speciellt tema bör du tänka efter noga på vilka dekorationer du tycker bäst om. Och de som passar resen av inredningen.

Du kan dessutom byta ut dekorationerna då och då. Om du har ljusstakar du tycker mycket om kan du välja att placera ut dem under vintertiden när det är mörkare. Det ger dessutom lite mer belysning. Kort sagt kan du följa årstiderna. Välj de dekorationer som passar bäst under sommaren och när hösten börjar kan du byta ut. Du kan även välja dekorationer efter alla högtider som finns. Alltså rött och grönt under julen, gult under våren och så vidare.

Via vårt kontaktformulär är du välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

taggtraden.se – Design- och inredningstips samt vanliga missartaggtraden.se – Design- och inredningstips samt vanliga missar