Inred uteplatsen

Nu när sommaren är på väg är det dags att börja inreda din uteplats inför kommande trevliga sommardagar och sommarkvällar. Oavsett storlek på din uteplats och oavsett om det är en balkong eller veranda kan du göra den mysig och inbjudande. Även om det bara är du själv som ska vistas där känns det ändå bättre om den är lite fixad. Du kan dessutom bli uttråkad under semestern, vad passar då bättre än att ha några fina växter eller odlingar att ta hand om på din uteplats?

 

Inred med växter

För att skapa en ultimat mysfaktor på din uteplats ska du använda dig av växter. De bidrar till att inredningen känns mer levande och som att uteplatsen blir omvårdad och ompysslad. Vilken sorts växter du kan ha beror helt på din uteplats storlek och hur mycket solljus som kommer in per dag. Om du har en del plats och mycket solljus kan en odling i pallkrage vara något för dig. Då kan du bygga på höjden för att göra odlingsarbetet bekvämare för dig. I din pallkrage kan du odla sådant som du använder i vardagen, till exempel olika sorters sallad, tomat och potatis, eller bara några fina blommor i olika färger. Du avgör själv storleken på din odling och vad du tycker passar in på din uteplats. Utöver pallkragen blir det väldigt fint om du ställer ut krukor i olika storlekar och höjder på din uteplats. Speciellt höjdskillnader ger ett vackert intryck, så du kan ställa ut dina krukor ovanpå piedestaler eller små hyllor av olika slag. När du inreder med växter finns inget rätt eller fel. Allt handlar om din förmåga att ta hand om växterna och att välja växter med omsorg. Se till att din uteplats passar dina växters behov när det kommer till temperatur, solljus, vattningsmöjligheter och storlek på kruka.

Så skapar du en mysig uteplats

Utöver växter behöver du bra och mysig belysning på din uteplats för att få till en hög mysfaktor. Framförallt ljusslingor och lyktor med levande, eller batteridrivna, ljus fulländar myskänslan. Speciellt på sena kvällar avgör belysningen hur mysig och hemtrevlig din uteplats är. Ett annat tips är att inreda flexibelt. Se till att du har mysiga dynor och kuddar som kan flyttas runt när du har gäster hemma. Men även möbler som avlastningsbord som fungerar både inne och ute så att du kan flytta runt dem utan svårigheter beroende på var de behövs för tillfället. Om du har mycket sol på din uteplats får du inte glömma att se till att det finns möjlighet till skugga också. Dels för dig själv så att du inte bränner dig i solen men också ifall dina gäster föredrar skugga över direkt solljus. Hitta ett alternativ som kan justeras beroende på vad ni känner för, till exempel hopfällbart parasoll eller markiser som kan fällas ner vid behov. För att inredningen ska bli så fin som möjligt ska du se till att blanda olika material som trä, metall och textilier så att du får en härligt rustik känsla.